How-to: Back-up maken van je WordPress website

2 augustus 2017

Met enthousiasme heb je de afgelopen maanden aan je nieuwe website gewerkt. Een gave WordPress website die echt bij jou past. Vol trots stuur je de link door naar vrienden, familie en opdrachtgevers. “Hé, er is een update van WordPress uitgekomen, laat ik die even installeren.” Je drukt op de knop en installeert de update. Dat is gelukt en je bekijkt je website; een wit scherm! Het lijkt erop dat de nieuwe versie van WordPress niet samenwerkt met één of meerdere plugins.

Hier wordt één van de mogelijke scenario’s beschreven waarbij het lekker zou zijn als je een back-up hebt van je website. Naast een ‘verkeerde’ update kunnen ook hacks of databasefouten redenen zijn voor het omvallen van je website. Vaak is een reparatie mogelijk, maar soms werkt een website niet meer en krijg je een website ook niet meer werkend. Een goede back-up biedt dan mogelijkheden.

Back-up maken via Duplicator
Een goede manier om een back-up te maken van je website en database is door de WordPress plugin “Duplicator” te gebruiken. Deze plugin maakt een ZIP-bestand van je website en databases en levert een “installerbestand” mee. Mocht je website definitief niet meer werken dan kun je alles van je website weggooien, het ZIP-bestand en de installer uploaden en via een simpel stappenplan je website opnieuw installeren. Hieronder leg ik het maken van een back-up stap voor stap uit.

Stappenplan; back-up maken via Duplicator

  1. Download de plugin “Duplicator” binnen WordPress via Plugins > Nieuwe plugin. Zoek op Duplicator (door Snap Creek) en installeer/activeer de plugin

  2. Je vindt “Duplicator” nu onderaan in je menu binnen WordPress. Open het onderdeel Pakketten;

  3. Maak via de knop Maak nieuwe een nieuw pakket aan. De instellingen staan voor de meeste gebruikers goed. Je kunt doorklikken via Volgende;

  4. Je website wordt nu gescand en er worden een aantal details teruggegeven. Het is aan te raden om hier even doorheen te klikken, maar vaak zijn de ‘warnings’ niet ernstig en kun je rustig een vinkje zetten bij “Ja. Ga verder met het aanmaak proces!”. Klik nu op Maak >;

  5. Er wordt nu een pakket aangemaakt. Dit kan even duren. Er wordt immers een complete kopie van je website gemaakt. Zodra het maken klaar is download je zowel “Installer” als “Archief” De bestanden worden lokaal op je computer opgeslagen.

Je hebt nu een complete back-up van je website en een bestandje om hem opnieuw te installeren. Door deze stappen bijvoorbeeld 1x per maand (afhankelijk van hoe vaak je website wijzigt) te doorlopen, heb je een actuele back-up van je website. Dat geeft een veilig gevoel.