De perfecte zoekfunctie op je website

5 juli 2018

Wanneer je website veel inhoud bevat, is het voor bezoekers soms lastig om de informatie te vinden die ze zoeken. De zoekfunctie biedt dan uitkomst. De beste websites bieden een eenvoudige en duidelijk zichtbare zoekbalk, op elke pagina van de website. Zie de zoekbalk als butler voor je bezoeker. ‘Hij’ beantwoord vragen van je klanten wanneer ze die zelf niet kunnen vinden. Hiermee hou je ze op je website, voordat ze gefrustreerd naar de concurrent gaan.

Natuurlijke aanvulling voor je website
Veel webbezoekers zijn gewend om via zoekmachines vragen en zoekwoorden in te voeren. Hierdoor zal een zoekfunctie, mits deze perfect werkt, aanvoelen als een natuurlijke functie op je website. Dit geldt voor grotere en kleinere websites. Bevat je website informatie of producten? Dan is het ten zeerste aan te raden om een zoekfunctie te installeren.

Gebruik het bekende vergrootglas-icoon
Zorg dat je zoekfunctie te herkennen is voor je bezoekers. Wanneer er een vraag opkomt bij je bezoekers wil je dat ze zo snel mogelijk het antwoord krijgen. Door gebruik te maken van het bekende vergrootglas-icoon herkent je bezoeker de zoekfunctie en zal hij deze snel gebruiken. Zet de gehele zoekbalk in beeld, zodat je bezoeker weet waar hij zijn vraag moet stellen.

Waar plaats je de zoekfunctie? Op de plek waar men hem verwacht: in de rechter bovenhoek of in het midden, bovenaan de pagina.

Maak ‘enter’ mogelijk
Google heeft mensen geleerd om te zoeken op internet. Druk jij netjes of “Google zoeken” of gebruik je de enter-toets? Grote kans dat je, net als ik, op enter drukt. Zorg dat je twee opties biedt om te zoeken: een grote button “Zoeken” en zorg dat de enter-toets werkt. Intu├»tief zullen veel bezoekers deze functie gebruiken. Het is frustrerend als deze niet werkt.

Maak gebruik van auto-aanvullen
Overweeg om je zoekfunctie, tijdens het invoeren van de zoekopdracht, suggesties te laten geven. Dit wordt ‘auto-aanvullen’ genoemd. Je laat dan direct zien welke antwoorden, pagina’s of producten voldoen aan de tot dan toe ingevoerde tekens.

Prettig gevoel
De zoekfunctie biedt je bezoekers de mogelijkheid om snel en effici├źnt op je website te navigeren en om de inhoud te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Hierdoor krijgt je bezoeker een prettig gevoel bij de website. Hierdoor zullen ze minder snel wegklikken. Andersom is ook waar: zodra je bezoeker niet vindt wat hij zoekt, zal hij snel weg zijn.

Dit blog is een samenvatting van UX Best Practices for Using Search on Your Website